Πάνος Τσαντίλας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα.Ενα ατόφιο ταλέντο

Πάνος Τσαντίλας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα.Ενα ατόφιο ταλέντο

Λόγω της ευρύτερης συντηρητικής και αμυντικογενούς προσέγγισης που επιλέγεται από το αναπτυξιακό σύστημα νεαρών ταλέντων, είναι μια δυστυχής διαπίστωση ότι δεν παράγουμε ικανοποιητικό αριθμό επιθετικών κορυφής με σπουδαίες προδιαγραφές, που να φορτώνουν με τσουβάλια από γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Η πιο καθηλωτική θέση στο γήπεδο, αυτή που πάντα συγκεντρώνει πάνω της τα περισσότερα βλέμματα, χρειάζεται ιδιαίτερη τέχνη για να μπορεί να καλυφθεί από κάποιον με πληρότητα. Τέχνη που απαρτίζεται από πολλά και διαφορετικά συστατικά, και για αυτό πάντα διεγείρεται το ενδιαφέρον μας όταν ανακαλύπτουμε τέτοιες περιπτώσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 18χρόνος (18/03/04) φορ του Ατρόμητου, Πάνος Τσαντίλας, ένα ατόφιο ταλέντο της θέσης που συνέθεσε μαζί με τον Παναγιώτη Δαλαμήτρα ένα πολύ αποδοτικό επιθετικό δίδυμο στην φετινή Κ19 των Περιστεριωτών. Με τους δύο…Παναγιώτηδες να αριθμούν συνολικά 19 γκολ (12 για τον Δάλα και 7 για τον Τσαντίλα), συνέβαλαν στο 60% του ολικού αριθμού των γκολ που σκόραρε η ομάδα, ενώ πολλά από τα γκολ του ενός προήλθαν από τις ασίστς του άλλου. Χωρίς αμφιβολία μια αρκετά παραγωγική συνεργασία, που αναβάθμισε κατακόρυφα τον ρόλο του Τσαντίλα στην ομάδα νέων και του έδωσε ‘’φτερά’’ για του χρόνου. Δεν ήταν όμως μόνο τα γκολ, μόνο δηλαδή η στατιστική ανάγνωση του παιχνιδιού του που μας κίνησε το ενδιαφέρον, αλλά η εν γένει αγωνιστική του παρουσία.
Ας τα πάρουμε από την αρχή: O νεαρός επιθετικός που ενηλικιώθηκε τον Μάρτιο, έλκει την καταγωγή του από την Μάνδρα Αττικής και πρώτος του ποδοσφαιρικός σταθμός σε νηπιακή ηλικία, ήταν ο τοπικός Μανδραϊκός. Ακολούθησε ένα πεντάχρονο πέρασμα από την ακαδημία Soccerland Elefsis και κατόπιν έκανε το μεγάλο βήμα, προσχωρώντας στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Τα ερυθρόλευκα έμελλε να τα φορέσει για ενάμιση χρόνο, όταν στα 11 του άλλαξε και πάλι ποδοσφαιρική στέγη, για να βρει την ‘’Ιθάκη’’ του αυτή τη φορά. Εντασσόμενος στην Κ12 του Ατρόμητου το 2015, έχει χτίσει μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια το προφίλ του συνεπούς και αξιόπιστου σκόρερ, που είναι πάντα εκεί όποτε τον χρειάζεσαι για να την σπρώξει στα δίχτυα με ποικίλους τρόπους. Κάνοντας ‘’προθέρμανση’’ με την μικτή ΕΠΣΑ Κ14, αριθμώντας 4 γκολ και με την ομάδα να έρχεται 3η στο πανελλήνιο, ‘’ζεστάθηκε’’ για τα καλά, ανοίγοντας παχυλό λογαριασμό στην Super League K15 2018/19. Βρίσκοντας δίχτυα 9 φορές στον νότιο όμιλο, η άμεση προαγωγή του στην Κ17 ήταν δεδομένη. Το 2019/20 σημείωσε πριν την διακοπή, 14 συμμετοχές και 2 γκολ με τους κατά ένα χρόνο μεγαλύτερους του στην Super League K17 πριν την διακοπή του Μαρτίου, και από τον Σεπτέμβρη του 20’, στην ίδια διοργάνωση με τους συνομήλικους του αυτή τη φορά, ξεχώριζε ‘’σαν την μύγα μες στο γάλα’’ πετυχαίνοντας 4 γκολ στις μόλις 6 αγωνιστικές που διεξήχθησαν, πριν το οριστικό λουκέτο στην Super League K17 2020/21…Τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να ανέκοψαν άδοξα την πορεία του και να τον άφησαν εκτός για έναν ολόκληρο χρόνο, όμως από τις αρχές της σεζόν παρουσιάστηκε λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα. Χωρίς τίποτα στην απόδοση του να υποδεικνύει το μεγάλο διάστημα απραξίας, ήταν όπως προαναφέραμε υπερπολύτιμο επιθετικό όπλο για την Κ19 του Ατρόμητου.
Αυτό γιατί, τα στοιχεία του συγκροτούν έναν επιθετικό κορυφής με όλο το πακέτο, ένα ‘’τεθωρακισμένο’’ στην γραμμή κρούσης. Όντας clinical finisher (βάζει δηλαδή την μπάλα στα δίχτυα με χαρακτηριστική ευκολία και με διάφορους τρόπους), πέρα από την εκτελεστική του δεινότητα, είναι ποδοσφαιριστής που συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη στο επιθετικό τρίτο. Ξέρει να τοποθετεί άψογα το κορμί του, να εκμεταλλεύεται την σωματοδομή του και να παίζει με πλάτη, να αξιοποιεί το εκτόπισμα, την αλτικότητα, την ευελιξία, την εκρηκτική του κίνηση και τον διασκελισμό του, ιδιαίτερα σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, να συγκεντρώνει τα μαρκαρίσματα πάνω του απελευθερώνοντας τους συμπαίκτες του, να σπάει την μπάλα και να κινείται ασταμάτητα στον χώρο και έξω από το κουτί, χωρίς ίχνος στατικότητας και μονοτονίας.
Όλα αυτά βέβαια δεν πέρασαν απαρατήρητα στους ομοσπονδιακούς προπονητές, και οι πρώτες κλήσεις κατέφθασαν στο ‘’Μαζαράκη’’ για προπονήσεις με την Εθνική Νέων, ενώ προπονήσεις έκανε και με την πρώτη ομάδα. Από εκεί και πέρα, άμεσος στόχος είναι μια ακόμη παραγωγικότερη σεζόν με την ομάδα νέων από τον Σεπτέμβρη, -και γιατί όχι άλλωστε να θέσει υποψηφιότητα για το “χρυσό παπούτσι” της Super League 1 K19- και έπειτα το επαγγελματικό συμβόλαιο.

Σχετικά Άρθρα