Ο Τάσος Ανδριώτης στο topiko24.gr

Ο Τάσος Ανδριώτης στο topiko24.gr

Ο συντάκτης του topiko24 Ανέστης Τσακίρογλου συναντήθηκε με τον προπονητή Τάσο Ανδριώτη με τον οποίο πραγματοποίησε   μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο 30χρονος κόουτς θεωρείτε από τις ελπίδες του Πειραϊκού ποδοσφαίρου αφού τον χαρακτηρίζει η εργατικότητά του, ενώ μελετά ακατάπαυστα ώστε να ακολουθεί στενά την εξέλιξη του αθλήματος.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο topiko24 ο ταλαντούχος τεχνικός:

Ποιά τα κίνητρα ώστε να ασχοληθεί κάποιος με την προπονητική στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι πως τα κίνητρα δεν είναι και πάρα πολλά. Είναι περισσότερο εσωτερικά καθώς στον χώρο υπάρχει ματαιοδοξία. Επίσης δεν υπάρχει αξιοκρατία. Δεν υπάρχει η γνώση για σωστή αξιολόγηση ενός προπονητή, δηλαδή το πως δουλεύει (ποιότητα) αλλά και πως όλη η εβδομαδιαία προσπάθεια αποτυπώνεται στον αγώνα.

Είσαι ένας προπονητής που μελετάς αρκετά ώστε να βρεθείς το συντομότερο σε υψηλότερο επίπεδο. Αφού δεν υπάρχει αξιοκρατία πως θα καταφέρεις να υλοποιήσεις τους στόχους σου;

Η επιθυμία μου είναι να φτάσω σε υψηλό επίπεδο αλλά με τον τρόπο που θεωρώ σωστό και μου αρέσει. Δε θα χαλούσα την φιλοσοφία μου και τον τρόπο λειτουργίας μου για να φτάσω έστω και ένα επίπεδο πάνω. Όσο υπηρετώ χρέη προπονητή θα το κάνω με τον δικό μου τρόπο.

Ακολουθείς συγκεκριμένη γραμμή όσον αφορά την προπόνηση αλλά και το σύστημα κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Κάθε προπονητής έχει μια βασική αρχή στο μυαλό του που η διαμόρφωσή της έχει να κάνει και από τον τρόπο που μπήκε στον χώρο και τι έμαθε στα πρώτα βήματα της προπονητικής του καριέρας. Ένας προπονητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ακολουθεί τις τάσεις. Δε θα ήταν κολακευτικό ως νέος προπονητής να παρουσιάσω ποδόσφαιρο τύπου Κατενάτσιο που παιζόταν το 60΄και το 70΄. Το άθλημα εξελίσσεται και έχοντας πληρέστερο τεχνικό τιμ μπορείς να ακολουθήσεις πολύ σωστά το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά το τεχνικό τιμ ακολουθείς κάποια στάνταρ ώστε να αναλάβεις μια ομάδα ή λόγο των δυσκολιών μπορείς να συμβιβαστείς με ένα ολιγομελές τιμ;

Ο κάθε ρόλος στο τεχνικό τιμ είναι σημαντικός. Δε νοείται τεχνικό τιμ χωρίς προπονητή τερματοφυλάκων ή γυμναστή. Αν ο προπονητής ασχολείται με όλα πέραν της προετοιμασίας της ομάδας για τον αγώνα, τον αγωνιστικό ρυθμό και άλλα τότε αυτομάτως μειώνει την αποδοτικότητά του σε αυτό. Φανταστείτε έναν τερματοφύλακα να ακολουθούσε την προπόνηση των υπολοίπων αθλητών. Θα προετοιμαζόταν σωστά; Θα βελτιωνόταν; Σαφώς οχι.

Πες μας με λίγα λόγια την ποδοσφαιρική σου φιλοσοφία. 

Μου αρέσει το Ολλανδικό μοντέλο. Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο το οποίο σου δίνει τον έλεγχο σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο των εναλλαγών από την άμυνα στην επίθεση και το ανάποδο. Παλαιότερα υπήρχε το στοιχείο του ελέγχου σε ένα από τα δύο ανάλογα την δυναμικότητα κάθε ομάδας. Ο σχηματισμός που μου αρέσει είναι το 4-3-3. Βέβαι οι σχηματισμοί σε υψηλό επίπεδο διαφοροποιούνται από την άμυνα στην επίθεση και αντιστρόφως. Γενικότερα ανάλογα τις μετατοπίσεις μπορείς να δεις τρεις και τέσσερις σχηματισμούς κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Θα ήθελες να εργαστείς σε ομάδα με υψηλό μπάτζετ και στόχους που πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα ή χαμηλότερου με πιο μακροπρόθεσμους στόχους;

Νομίζω πως ομάδες που έχουν δυναμική και ψάχνουν άμεσα την επιτυχία όπως το Μοσχάτο ή το Κερατσίνι είναι βέβαιο πως δε θα αρκεστούν στα θετικά αποτελέσματα αλλά λόγο ιστορίας θα πρέπει να παρουσιάσουν ταυτόχρονα και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Η απάντηση οπότε σε αυτό είναι και στο τι ψάχνει η εκάστοτε διοίκηση. Το δικό μου στυλ ταιριάζει σε νεανικά ρόστερ τα οποία είναι ικανά για πρωταθλητισμό.

Θα θυσίαζες το ποδοσφαιρικό σου πλάνο για την αναγκαιότητα ενός αποτελέσματος;

Δύσκολα παρεκκλίνω από αυτό που θέλω να κάνω. Είναι σημαντικό η ομάδα να διατηρεί την ποδοσφαιρική της ταυτότητα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Αν έχεις να αντιμετωπίσεις ιδιάζουσες καταστάσεις τότε ενδέχεται να πρέπει να πάρεις κάποια ρίσκα. Το κόουτσινγκ είναι διαφορετικό κομμάτι σχετικά με την προετοιμασία ενός παιχνιδιού.

Οι παράγοντες πως αντιμετωπίζουν τους νέους προπονητές;

Υπάρχουν αρκετοί ανοιχτόμυαλοι παράγοντες που θέλουν να είναι μπροστά από την εποχή τους. Τέτοιου τύπου παράγοντες σε αντιμετωπίζουν με σεβασμό και σε αφήνουν να δείξεις τη δουλειά σου. Στην πλειοψηφία βέβαια επικρατεί δυσπιστία κάτι το οποίο είναι άτοπο. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και το να έχεις προπονητή με σύγχρονες μεθόδους είναι καλό.

Ποιά η διαδικασία για το χτίσιμο μιας ομάδας από την αρχή της χρονιάς;

Έχω ως αρχή στο ρόστερ μου να υπάρχει ισορροπία. Η ισορροπία αφορά τόσο τις θέσεις όσο και τις ηλικίες. Απαραίτητο να υπάρχουν αθλητές από τα σπλάχνα της ομάδας με τους οποίους μαρέσει πολύ να δουλεύω και να εξελίσσω ώστε να βοηθήσουν την ομάδα αλλά και εγώ να τους δώσω τα εφόδια για το επόμενο επίπεδο. Έπειτα να γίνει ένα πάντρεμα με μεγαλύτερους ηλικιακά ποδοσφαιριστές με την σχετική εμπειρία. Το κυριότερο στοιχείο επιλογής ποδοσφαιριστή είναι το επίπεδο τακτικής αφομοίωσης που έχει.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα πώς αντιμετωπίζεις πιθανές ανατροπές στον σχεδιασμό που είχες κάνει για το συγκεκριμένο ματς;

Αρχικά προσπαθώ να εστιάσω άμεσα στο πιο μπορεί να είναι το πρόβλημα που μου έχει παρουσιάσει ο αντίπαλος. Πρέπει να καταλάβεις τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Υπάρχουν κορυφαίοι προπονητές στην προετοιμασία του παιχνιδιού που κατά τη διάρκεια του αγώνα πελαγώνουν π.χ. από ένα γρήγορο γκολ. Σε τέτοιες καταστάσεις η ομάδα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να συνεχίσει το αγωνιστικό της πλάνο με τις διορθωτικές κινήσεις που θα κριθούν απαραίτητες τη συγκεκριμένη στιγμή. Βέβαια η απάντηση είναι διαφορετική από επίπεδο σε επίπεδο καθώς στα τοπικά πρωταθλήματα ελάχιστες ομάδες παρουσιάζουν σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο.

Πως διαχειρίζεσαι τη νίκη και πώς την ήττα;

Τα μεγάλα “γκάζια” πάντοτε τα ρίχνω στις νίκες. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να παραμένουν προσγειωμένοι. Είναι ευκαιρία όταν το ηθικό βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα να διορθώσεις τα κακώς κείμενα. Στην ήττα εστιάζω στην ανύψωση του ηθικού. Επικεντρώνομαι στα λάθη με πιο ήπιο τρόπο, πιο επιμορφωτικό. Βέβαια πρέπει να μπεις στο μυαλό του αθλητή προσπαθώντας να του δείξεις ότι η ήττα δεν είναι επιλογή.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στις αθλητικές δραστηριότητες και όλη αυτή η δοκιμασία να μας επαναφέρει με διπλάσιο πάθος και όρεξη για το ποδόσφαιρο που τόσο αγαπάμε.

Γράφει o: Ανέστης Τσακίρογλου 

Σχετικά Άρθρα