ΜΑΝΔΡΑΙΚΟΣ ΑΟ: Αφιέρωμα στον στρατηγό Ζερβονικόλα

ΜΑΝΔΡΑΙΚΟΣ ΑΟ: Αφιέρωμα στον στρατηγό Ζερβονικόλα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, δημιουργήσαμε ένα οπτικοακουστικό υλικό αφιερωμένο στον Στρατηγό Ζερβονικόλα. Εκτός από την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στον ήρωα, φιλοδοξούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για να γίνει ακόμη πιο γνωστή η ένδοξη τοπική ιστορία μας.
«Εκειά που σμίγουν οι καιροί»
Θα προβάλλεται στο Δημοτικό Θέατρο Μάνδρας, τις ημέρες των εορτών, 15΄πριν από κάθε προγραμματισμένη κινηματογραφική ταινία. Σας περιμένουμε με χαρά! (Α΄ΠΡΟΒΟΛΗ: ΠΕΜΠΤΗ 23/12, ΩΡΑ 20:45)
Λιγά λόγια για το έργο: Περιγράφεται η δράση των Κουντουριωτών μαζί με όλους του Δερβενοχωρίτες ως φύλακες των στενών περασμάτων στον Κιθαιρώνα και στα Γεράνεια. Η συμμετοχή τους στην ετοιμασία και στις μάχες της Επανάστασης. Η ζωή, η πορεία και οι αγώνες του ήρωα Στρατηγού Ζερβονικόλα, που από τα Κούντουρα βρέθηκε στην Κρήτη και πολέμησε ως «άγγελος τρομερός» τους Τούρκους. Το σμίξιμο της αρβανίτικης παλικαριάς και της κρητικής λεβεντιάς. Είναι «εκεί που σμίγουν οι καιροί» και δίνουν ένα αποτέλεσμα μαγικό, ηρωικό!
Ευχαριστίες: Όλοι όσοι εργάστηκαν για την δημιουργία αυτού του οπτικοακουστικού υλικού, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και τους ευχαριστούμε πολύ! Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εξαιρετικούς μουσικούς: Γιάννης Στάμου (κλαρίνο), Ηλίας Γάκος (κλέφτικο τραγούδι), Ταξιάρχης Βασιλάκος (ακορντεόν), Φάνης Μπαρμπούνης (ριζίτικο τραγούδι και λαγούτο), Ανδρέας Αποκορωνιοτάκης (μαντολίνο). Ευχαριστούμε για την σκηνοθεσία την κα Έλενα Πέππα, για την βιντεοσκόπηση την κα Ελένη Πέτρου (φωτογραφείο 2PartStudio) και για την ηχοληψία τον κ. Γιάννη Μιχαηλίδη (Studio Remix). Ευχαριστούμε την κα Αντιγόνη Νέζη για την αφήγηση και τον κ. Αναστάσιο Κουρκούτα για την επιμέλεια.
Πηγές: Ιδιαίτερη μνεία στον ακούραστο «εργάτη» της τοπικής ιστορίας μας και πολυγραφότατο κ. Χρήστο Στάμου. Το βιβλίο «Ο Κουντουριώτης Στρατηγός Νικόλαος Ρόκας ή Ζερβονικόλας» αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά στις νεότερες γενιές. Πληροφορίες, τις οποίες ελάχιστες μπορέσαμε να παρουσιάσουμε, αντλήσαμε από το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας, την Ακαδημία Αθηνών, τον λαογράφο κ. Ευάγγελο Λιάπη, την «Ιστορία Ελληνικού Έθνους», το «Εθνικό Ημερολόγιο Σκόκου» και τα «Κρητικά Χρονικά».
Την πρωτοβουλία αυτή, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, την αφιερώνουμε στους αθλητές και τις αθλήτριες του Μανδραϊκού Αθλητικού Ομίλου και σε όλα τα παιδιά της Μάνδρας. Ευχαριστούμε τέλος την Κινηματογραφική Λέσχη και τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας για την υποστήριξη και την πολύτιμη βοήθειά τους.

 

Σχετικά Άρθρα