ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΓΚΟΛ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΓΚΟΛ

Προς  όλα τα Σωματεία Ποδοσφαίρου Γυναικών.
Με καθυστέρηση ένεκα και της καλοκαιρινής ραστώνης, παραθέτουμε τις απαντήσεις της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου, όπως τις απάντησε ο Πρόεδρος, κος Φύτρας στις τηλεδιασκέψεις.
1. Πολλές ομάδες έχουν προτάσεις για νέα μορφή των πρωταθλημάτων, προτάσεις που για την οικονομία της συζήτησης δεν μπορούν να αναγραφούν εδώ. Έχετε πρόθεση να εξετάσετε αλλαγή στη μορφή της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων κι αν ναι προτίθεστε να υπάρξει διαβούλευση με τα σωματεία πριν αποφασισετε την τελική μορφή;
Δεν εχει αποφασιστεί η μορφή των ομίλων στη Γ, αναμένονται οι δηλώσεις συμμετοχής για να αποφασιστεί το μέγεθος των ομίλων.
Η Β κατηγορία, μάλλον, θα έχει την περυσινή μορφή.
2. Ποια η πιθανή ημερομηνία (μήνας) έναρξης του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022;
10 Οκτωβρίου το αργότερο θα γίνει η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β Εθνικής κατηγορίας
17 Οκτωβρίου το αργότερο θα γίνει η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ Εθνικής κατηγορίας.
3. Υπάρχει σκέψη για αλλαγές στην οικονομική στήριξη των σωματείων από την ΕΠΟ ;
Θα γίνει προσπάθεια για αύξηση της οικονομικής στήριξης των σωματείων τη νέα χρονιά.
4. Υπάρχει σκέψη για αναζήτηση εσόδων από κεντρικές χορηγιίες ; Η τηλεοπτική κάλυψη πόσο εφικτή είναι να υπάρξει στο ποδόσφαιρο γυναικών μιας και σίγουρα είναι ένα “μέσο” προβολής, προώθησης αλλά και ανάπτυξης αυτού.
Ήδη τρέχουν προσπάθειες εύρεση πόρων μέσω χορηγιών και τηλεοπτικών, ελπίζουμε να έχουμε καλά νέα.
5. Στις περισσότερες χώρες το ποδόσφαιρο γυναικών είναι επαγγελματικό. Υπάρχει τέτοια σκέψη από την ΕΠΟ για την Α’ Εθνική;
Δεν είναι κάτι τέτοιο στα άμεσα πλάνα της Επιτροπής.
6. Τι προτίθεστε να κάνετε τον περιπτώσεις σεξισμού στην Ε.Π.Ο. και τους κανονισμούς.
Έχει ήδη ζητηθεί να αλλάξει το άρθρο του ΚΑΠ που τοποθετεί την Γ Εθνική Γυναικών κάτω από το Α’ Τοπικό Ανδρών και να αλλάξει η αναφορά της Ε.Π.Ο. από «Χ κατηγορία» σε «Χ Εθνική Κατηγορία».
7. Πιστεύετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ΕΠΣ Ποδοσφαίρου Γυναικών όπως προβλέπει το καταστατικό της Ε.Π.Ο.;
Η ΕΠΣ Γυναικών είναι κάτι που πρέπει να γίνει καθώς προβλέπεται από την Ολιστική Μελέτης της UEFA όπως και εκπροσώπηση του Ποδοσφαίρου Γυναικών στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. Είναι κάτι σημαντικό που θα δώσει αυτοδιοίκηση και ευελιξία στα Γυναικεία Πρωταθλήματα. Η Νομική Υπηρεσία της Ε.Π.Ο. θα βοηθήσει καθώς και ο ίδιος στη δημιουργία του κατάλληλου καταστατικού ώστε να αναδειχθέι η Διοικούσα Επιτροπή που θα οδηγήσει τη νεα ΕΠΣ σε εκλογές και την αναγνώριση από την Ε.Π.Ο.
8. Συνεχώς ακούμε για επιχορηγήσεις του Γυναικείου Ποδοσφαίρου από την UEFA αλλά ουδέποτε έχει τοποθετηθεί η Ε.Π.Ο. επίσημα επ’ αυτού. Υπάρχει σκέψη για διαφάνεια σ’ αυτό το σοβαρότατο θέμα;
Είχαμε δήλωση ότι τη φετινή χρονιά θα μάθουμε τι ποσό θα διαθέσει η UEFA για το Ποδόσφαιρο Γυναικών στην Ελλάδα αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό της Ε.Π.Ο. για τα πρωταθλήματα.
9. Έχουν πληρωθεί παράβολα συμμετοχής και άλλα παράβολα όσον αφορά τον προπονητή σε μια χρονιά που είναι μη γενόμενη.
Τα παραβολα συμμετοχης των σωματειων θα ισχυσουν και για τη νεα χρονια, δε θα πληρωθουν ξανα. Μάλλον όμως θα πληρωθούν αυτά των προπονητών.
10. Θα μελετηθεί κεντρικά η ασφαλιστική κάλυψη των παικτριών με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία;
Ο κος Φύτρας μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη μέριμνα από την Ε.Π.Ο. ώστε όσες κοπέλες τραυματίζονται σε αγώνα να λαμβάνουν βοήθημα που μπορεί να φτασει τα 1200€. Θα οριστεί εκπρόσωπος ανά όμιλο στον οποίο θα αναφέρονται οι τραυματισμοί ώστε να προωθούνται άμεσα τα αιτήματα για οικονομική στήριξης.
Με τον κο Σαρηγιαννίδη, θα ζητήσουν ομαδική προσφορά ώστε όποια αθλήτρια επιθυμεί να μπορεί να ασφαλιστεί (με έξοδα της αθλήτριας ή του σωματείου). Ο κος Σαρηγιαννίδης μας ενημέρωσε  ότι αντίστοιχο πρόγραμμα τρέχει ήδη στην ΕΠΣ του με ετήσιο κόστος κάτω των 50€ ανά αθλητή.
11. Υποχρεωτική δημιουργία σε κάθε ΕΠΣ, Μεικτών ομάδων Κοριτσιών, αντίστοιχων με αυτές των αγοριών (όπου φυσικά υπάρχει ικανός αριθμός κοριτσιών) και αντίστοιχο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα .
Θεωρεί ότι είναι σωστή η πρόταση, μένει να μελετηθεί το οικονομικό κομμάτι. Είναι σε αυτά που θέλει να υλοποιήσει η Επιτροπή.
12. Συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες για ενημέρωση των κοριτσιών στα σχολεία. Να γίνει υποχρεωτικό άθλημα το ποδόσφαιρο κοριτσιών στους ενδοσχολικούς αγώνες.
Έχουν γίνει ήδη ενέργειες ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να επιτρέπονται οι επισκέψεις στα σχολεία και να μη γίνονται παρατύπως.
13. Κατάργηση του ορίου ηλικίας των αθλητριών στο Πρωτάθλημα της Γ Εθνικής.
O κος Φυτρας μας είπε ότι θα καταργηθεί το ηλικιακό όριο.
14.Ανισότητες λόγω επιχορηγήσεως ΓΓΑ
Ο κος Φυτρας αναγνωρίζει ότι δημιουργεί οικονομική ανισορροπία και θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον κ. Αυγενακη άμεσα ώστε να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργείται από την μονομερή επιχορήγηση.
Εκ της Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδων Ποδοσφαίρου Γυναικών Β’ & Γ’ Εθνικών Κατηγοριών

Σχετικά Άρθρα